Floriterapija – Bachove cvetne esence

Kaj je floriterapija? To je terapija – samozdravljenje s cvetnimi esencami in pri nas so najbolj poznane Bachove cvetne esence.

Dr.Edward Bach (1886-1936) je bil zdravnik, bakteriolog in homeopat, ki je razvil nov način zdravljenja – cvetno terapijo. V bistvu je razvil metodo, ki se osredotoča na resnične vzroke bolezni, ne zgolj na simptome, in ki nima stranskih učinkov. 

Ugotovil je, da zdravljenje telesnih simptomov ne prinaša trajnega uspeha, da bolezenski simptomi sicer izginejo, vendar pa se vrnejo ali pa jih nadomestijo novi. On pa je hotel obravnavati pacienta in ne bolezen, torej: vzrok in ne posledico. Ob izkušnjah s pacienti je spoznal, da so pravi vzrok bolezni negativna čustvena stanja, kot so npr. sovraštvo, jeza, strah, malodušje, obup, ljubosumje…. itd.

Bach je bil dober opazovalec, znal je logično sklepati, imel je znanje in izkušnje in tako je ugotovil, da so globoka neravnovesja v človeku vzrok za nastanek različnih duševnih bolezni in bolezenskih pojavov. Svoja znanja je obogatil z znanjem o delovanju divje rastočih rastlin in tako mu je uspelo ustvariti 38 zdravilnih pripravkov, katerih notranja moč nam pomaga pri tem, da živimo v skladu s svojo osebnostjo.

Trdil je, da kdor želi ozdraveti, mora pozabiti na vse organske tegobe; to, kar šteje, je samo stanje duha, psihičen problem. Odločilno je, da ugotovimo, kje se je določena oseba odmaknila od božanskega načrta. Tako nesoglasje med človekom in njegovim duhovnim bistvom lahko povzroči na stotine organskih bolezni (kajti naše telo končno odraža samo stanje našega duha).  

Bachove cvetne kapljice ne delujejo na nivoju energije ali materije, temveč na nivoju informacije (podobno kot homeopatska zdravila). Vendar – za razliko od homeopatije Bachove cvetne esence ne povzročajo reakcije (oz. poslabšanja stanja), ki lahko nastopi po začetku jemanja zdravil. 

Bachova cvetna zdravila  vsebujejo esence za vsakega posameznika posebej glede na njegovo duševno stanje in počutje. Delovanje cvetnih pripravkov je blagodejno in prijetno, pri človeku okrepi občutek duševnega ravnovesja, počutimo se dobro, umirjeno in nasploh prijetno.

Bachovih cvetnih zdravil je 38 – od tega je 37 izvlečkov zdravilnih rastlin, zadnje pa je čista studenčnica.

Bachove cvetne esence niso namenjene le ljudem, uporabimo jih lahko tudi za živali in rastline.

Najbolj znano Bachovo zdravilo je “Zdravilo za prvo pomoč” ali “Rescue Remedy”, ki se uporablja v stanjih psihičnega šoka, v stiskah, v hudem strahu, globoki žalosti, napetosti, v stanjih panike, ravnodušnosti….. Uporabi se lahko pri vseh boleznih, poškodbah, pikih, udarninah… Zdravilo je namenjeno temu, da odpravlja strah in nemir ter vrača občutek varnosti in zaupanja.

Zate sem pripravila Rešilne kapljice – RESCUE, kjer je osnovnim petim esencam dodanih še pet cvetnih esenc, ki so se izkazale kot zelo pomembne pri dobrodejnem delovanju v primeru čustvenih neravnovesij.

Bachove cvetne esence niso namenjene le ljudem, uporabimo jih lahko tudi za živali in rastline.